O marini Funtana

Uplovljivanje: Kao orijentacija služi naselje Funtana sa zvonikom na brežuljku iznad obalne crte i zeleni stup (lučko svjetlo) na glavi lukobrana.
Upozorenje: Na sjevernoj strani uvale Funtane nalazi se pličina Janjci ,čiji je sjeverni rub označen crnim stupom s dva crvena pojasa i dvije crne kugle na vrhu. Na južnome ulaznom rtu, između otočića Veli školj i obale, nalazi se pličina Funtana, označena stupom žuto-crvene boje s dva crna čunja s vrhovima prema gore. U uvali na oko 200 m zapadno od gata opasne su hridi i grebeni. Najsigurnije se uplovljuje sa zapadne strane; pripaziti na pličinu Janjci.

Klima je mediteranska s blagom zimom i dugim, toplim ljetom. U proljeće prosječna temperatura zraka iznosi 12,5° C, ljeti 23,4°C, jeseni 15,6° C i zimi 5,5° C. Zapadna obala Istre ima oko 2000 sunčanih sati godišnje. Osnovni su vjetrovi bura, jugo i maestral. Bura puše uglavnom zimi s kopna prema moru i donosi zahlađenje, jugo ili široko puše s pučine prema kopnu i donosi naoblaku i kišu, a maestral, koji ljeti puše s pučine, donosi blagotvorno osvježenje.